Jak przechowywać warzywa? Zalej je wodą!

Jeżeli od czasu do czasu kupujecie warzywa, takie jak rzodkiewka, marchewka lub papryka, na pewno wiele razy zdarzyło się, że przechowywana kilka dni zielenina straciła swoją pierwotną świeżość. Marchewka zaczyna być miękka a papryka traci kruchość.

Do tej pory moim rozwiązaniem było… nie kupowanie warzyw na zapas, ale z pomocą i kontrowersyjną radą przyszła autorka bloga Pickuplimes.com. Należy przełożyć warzywa w całości lub pokrojone do pudełka lub słoika i zalać je wodą. Nie wiem, czy chodzi o brak kontaktu z powietrzem, czy o coś w rodzaju podlania ciętych roślin, ale ta metoda naprawdę działa.

Zalana wodą, pokrojona papryka faktycznie nawet po kilku dniach była chrupiąca. Z niewielką nadzieją na przedłużenie ich żywota do słoiczka z wodą wrzuciłem wczorajsze, już miękkie, rzodkiewki. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Nie tylko ich stan nie pogorszył się, ale rzodkiewki następnego dnia były idealne do jedzenia.

Zdaję sobie sprawę, że nie dla wszystkich będzie to taka rewelacja, ale ja nie zdawałem sobie sprawy z tego znakomitego sposobu.

A wy macie jakieś sprawdzone sposoby na przedłużenie życia produktów, które szybko się psują?

Ps. Zdjęcie Roksolany Zasiadko pobrałem z serwisu Unsplash