Ogólny przepis na kotlet wegański

W Internecie można znaleźć setki różnych przepisów na roślinne kotlety i pulpety. Strony takie jak Jadlonomia lub Ervegan i wiele innych dostarczają mnóstwo konkretnych, inspirujących przepisów. Niestety, większość receptur jest skomplikowanych i wymaga użycia sporej liczby składników. Zanim zabierzesz się za gotowanie, musisz sprawdzić, co jest w szafkach, a co trzeba dokupić i najczęściej pójść do sklepu licząc, że będzie w nim na przykład słoiczek kaparów.

Jeśli jesteś w miarę ogarnięty kulinarnie, ten artykuł nie powie ci nic nowego. Wydaje mi się, że gotowanie w ostatnich latach zyskało opinię trudniejszego niż było to dawniej. Wiele osób, kiedy już gotuje, przede wszystkiem szuka jakiegoś przepisu i stara się ściśle go przestrzegać. Pod przepisami w internecie stale widuję trywialne pytania czy można zastąpić cukier trzcinowy białym, albo pominąć jakąś przyprawę. Pamiętam, że jak rodzice gotowali w domu, rzadko sięgali po jakieś konkretne przepisy. Większość rzeczy robili na wyczucie i z głowy. Być może przesadzam, ale mam wrażenie, że obecnie większość moich znajomych, którzy gotują jest w stanie powiedzieć mi jak dokładnie nazywa się potrawa, którą akurat jedzą i z jakiej strony pochodzi przepis. A pozostali po prostu kupują jedzenie na wynos. A przecież potrawy gotowane na oko przez moich rodziców przebijają większość rzeczy, które można kupić w knajpach. Mam nadzieję, że ten artykuł przyda się właśnie tym osobom, które narzekają na zbyt trudne przepisy, ale dla zdrowia lub oszczędności chcą gotować w domu.

Wiele osób widzi w internecie skomplikowany przepis i daje za wygraną. A przecież gotowanie (przynajmniej dla własnych potrzeb) wcale nie jest takie trudne  i czasochłonne, i wcale nie wymaga też od razu kupowania dodatkowych składników. Poniżej przedstawię ogólne wskazówki dzięki którym zrobisz wegański kotlet ze składników, które najprawdopodobniej masz już w domu. A jeśli jednak nie, to znajdziesz je w większości sklepów.

Składniki:

  • Puszka dowolnej fasoli lub cieciorki
  • Pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • Twoje ulubione przyprawy (na przykład papryka, wędzona papryka, sos sojowy, curry, pieprz, sól, zioła prowansalskie) 
  • Łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Może być góra-dół lub termoobieg, albo dowolny inny program oprócz grilla. Jeśli nie masz piekarnika, możesz smażyć kotlety na patelni z niewielką ilością tłuszczu na małym ogniu.
  2. Odcedż i wypłukaj fasolę lub cieciorkę.
  3. Drobno posiekaj pół cebuli i dwa ząbki czosnku. Dorzuć je do 
  4. Zmiksuj lub ewentualnie zgnieć widelcem lub dowolnym innym sposobem mocno rozdrobnij fasolę lub cieciorke.
  5. Dodaj 2 łyżki dowolnej mąki i ulubione przyprawy. Rzeczy takie jak sos sojowy, płatki drożdżowe lub wędzona papryka sprawiają, ze smak będzie odrobinę bardziej kojarzył się z mięsem, ale nie są konieczne. Na przyprawach nie oszczędzaj, chodzi raczej o kilka łyżeczek niż kilka szczypt. 
  6. Na tym etapie możesz dosypać jeszcze łyżkę lub dwie jakiejś zdrowej rzeczy, którą akurat jesz, na przykład  płatków owsianych, pokruszonych orzechów lub siemienia lnianego.
  7. Dodaj łyżkę oleju.
  8. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób z nich ciasto. Chodzi o to, żeby powstała w miarę jednolita masa, a przyprawy równomiernie się rozłożyły.
  9. Spróbuj uformować na próbę pierwszy kotlet. Jeżeli nie chce się wygodnie formować, a masa się kruszy, dodaj jeszcze łyżkę oleju i ponownie wyrób ciasto. Jeżeli masa jest zbyt miękka, dodaj łyżkę mąki i znów wszystko wyrób. Jeśli wszystko jest dobrze, przejdź do kolejnego kroku. 
  10. Uformuj kotlety lub pulpety w rozmiarze, który ci odpowiada.
  11. Wstaw kotlety do piekarnika (na środkową półkę) na około 30 minut. po piętnastu minutach obróć je, żeby na pewno równomiernie się upiekły.

Kiedy kotlety są w piekarniku będziesz miał czasu w sam raz, żeby zagotować ryż, kaszę lub ziemniaki i zrobić jakąś prostą surówkę. Obiad gotowy, smacznego!

Ps. Zdjęcie ja ma pobrałem z serwisu Unsplash.